Hlavní chody, Recepty

Řecká špenátová rýže „spanakórizo“- uvařte si zdravé jídlo plné vitamínů!

řecké spanakorizo

Řecké spanakórizo neboli špenátová rýže patří k dalším typicky řeckým jídlům. Můžete servírovat buď samostatně nebo zkombinovat s masem, vajíčkem i sýry – tedy dle Vaší chutě.
V řeckých domácnostech ji rádi připravují s biftékia (kuličkami z mletého masa, cibule a bylinek) nebo také se šťavnatou pečenou krkovičkou. Výborné a zdravé jídlo, které je lehce zvládnutelné pro každou malou i velkou kuchařku 🙂 

spanakorizo

Seznam ingrediencí

  • 500 g čerstvého špenátu (nebo mraženého)
  • 350 g rýže
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 celé jarní cibulky (nebo 1 pórek)
  • 1 červená paprika (nejchutnější je špičatá červená paprika Florina)
  • 1 mrkev
  • hrst petržele (můžeme nahradit čerstvým koprem)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Na dochucení:

  • šťáva z 1 čerstvého citrónu
  • 80 g másla

Příprava

Příprava špenátu

  1. Čerstvý špenát řádně omyjeme, odkrojíme hnědé stonky, zbytek nakrájíme na malé kousky
  2. Vložíme do velkého hrnce a pár minut povaříme (jen tak bez ničeho – ani vodu nepřidáváme)
  3. Až špenát pustí zelenou vodu, tak ho přecedíme přes cedník a necháme chvilku odpočívat

Příprava pokrmu

  1. Ve velkém hrnci si na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli
  2. Postupně přidáváme také omytou červenou papriku nakrájenou na tenké nudličky, nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou jarní cibulku a hrst petržele, to vše lehce restujeme v hrnci
  3. Jako poslední přidáme špenát a celé promícháme
  4. Rýži pořádně propláchneme a přidáme k zelenině
  5. Zalijeme asi 300ml vody (tak, aby všechna zelenina byla úplně ponořena ve vodě)
  6. Vaříme alespoň 20 minut (ke konci by mělo zůstat jen velmi málo vody, zelenina nesmí plavat jako v polévce)
  7. Na úplný závěr vymačkáme do jídla celý citrón a přidáme máslo
  8. Vše promícháme a rovnou servírujeme na talíř se sýrem feta!

Tak dobrou chuťřecký med!