Předkrmy, Recepty

Řecký salát

Nejznámější řecký salát  („choriatiki“) neboli venkovský salát se skvěle hodí k jakémukoliv jídlu.  Je výbornou alternativou i pro dietáře, dejte si ho místo klasické večeře a nebudete litovat!


Doba přípravy: 15 minut
Náročnost:         *
Počet porcí:       4


Seznam ingrediencí

  • 3 středně velká rajčata
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 malá červená cibule
  • 50 g černé olivy
  • 150 g sýr feta
  • 1 odrhnutá větvička čerstvého oregána (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 100 ml extra panenský olivový olej
  • červený vinný ocet
  • sůl, pepř
  • podle chuti můžete přidat i kapary, které povzbuzuje trávení

Postup přípravy zeleniny

  1. Všechnu zeleninu omyjeme a osušíme
  2. Z rajčat vykrojíme zelený střed u stopky a nakrájíme na středně velké kousky
  3. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky
  4. Papriku rozkrojíme, odstraníme semeník a nakrájíme na proužky
  5. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké klínky
  6. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme černé olivy a kapary
  7. Nakrájíme sýr feta na malé kostičky a přidáme k zelenině
  8. Vše osolíme, opepříme, přidáme oregáno a promícháme

Postup přípravy zálivky

  1. Zvlášť v misce si připravíme olivový olej
  2. Osolíme
  3. Zakápneme octem (nebo citrónovou šťávou)
  4. Přidáme ještě trochu čerstvého oregána
  5. Vše prošleháme
  6. Salát přeléváme zálivkou až při podávání

Dobrou chuť!