Hlavní chody, Recepty

Plněná rajčata a papriky neboli Jemista

Jeden z nejtradičnějších řeckých receptů neodmyslitelně patří do záklaního know-how každé řecké hospodyňky. Jak takový recept zvládnout i doma, pokud se zrovna nechystáte do Řecka a chcete si pochutnat na tradiční zdravé řecké kuchyni? Jde to zvládnout i z vaší kuchyně! Nechte se inspirovat 🙂


Doba přípravy:  20 min
Doba pečení:      1 hod 30 min
Náročnost:          ***
Počet porcí:        5


Seznam ingrediencí

  • 7 středně velkých rajčat (vybírejte spíše měkčí kvůli šťavnatosti)
  • 4 středně velké papriky (jakékoliv barvy podle chutě)
  • 1 středně velká zelená paprika do náplně
  • 2 hrsti petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 středně velké červené cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší lilek
  • 2 hrsti máty
  • 200 g rýže (řecká rýže na jemistu)
  • 1 – 2 velké brambory
  • hnědý a bílý cukr
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Podle chuti můžete přidat i následující:

  • 50 g hnědé rozinky
  • 50 g semínka borové šišky

TIP: Ještě před jakoukoliv přípravou zeleniny si položíme rajčata a papriky do zapékací mísy, aby bylo jasné, kolik se jich nakonec bude plnit.

Postup přípravy zeleniny na plnění

  1. Nachystáme si 6 rajčat a 4 papriky, odkrojíme vrchní část (tzv. kloubouček) tam, kde je stupka
  2. Rajčata opatrně vydloubene malou čajovou lžičkou (stěny musí zůstat alespoň 5 mm široké, vnitřek rajčat (dužninu se šťávou) si mezitím dáváme bokem do misky)
  3. U paprik vnitřek očistíme od semínek
  4. Plech s vyšším okrajem (minimálně ve výšce zeleniny) vylejeme olivovým olejem a položíme do něj vydloubaná rajčata a papriky
  5. Zevnitř i zvenku zeleninu osolíme, opepříme, ocukrujeme hnědým cukrem a pokapeme olivovým olejem
  6. Brambory oloupeme, nakrájíme podélně na větší kousky, osolíme, opepříme, pocukrujeme hnědým cukrem, pokapeme olivovým olejem a dáme na plech mezi rajčata a papriky

Postup na přípravu náplně

  1. Příprava cibule: cibuli nastrouháme, opláchneme pod vlažnou vodou přes sýto, dáme na velkou pánev, zalejeme asi 100ml vody (zatím ne olej) a necháme změknout 5-10 minut než se vypaří všechna voda, poté přidáme 150 ml olivového oleje a cibuli osmažíme
  2. Jednu zelenou papriku nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli
  3. Nastrouháme cuketu, mrkev a také přidáme na pánev
  4. Oloupeme a nastrouháme lilek, omyjeme vlažnou vodou v sýtu a přidáme do směsi
  5. Přidáme také nadrobno nakrájenou petržel, mátu a česnek
  6. Rýži omyjeme v sýtu pod vlažnou vodou a přidáme do směsi
  7. Vše podlejeme asi 150ml vody, osolíme, opepříme a ocukrujeme hnědým cukrem a necháme chvilku vařit
  8. Šťávu z rajčat s vydloubanou dužninou rozmixujeme a ¾ přidáme do směsi na pánvi
  9. Celou směs povaříme 10 minut a odstavíme

Postup plnění rajčat a paprik

  1. Naplníme rajčata a papriky připravenou směsí, poté zakryjeme zeleninu odříznutými klouboučky
  2. Vše zalejeme zbytkem rajčatové šťávy, olivovým olejem a troškou vody
  3. Necháme péct ve střední části předehřáté trouby na 200°C po dobu 1 hod 30 min

Dobrou chuť!