Hlavní chody, Předkrmy, Recepty

Jak připravit řeckou čočkovou polévku „fakés“?

řecká čočková polévka

V Česku se čočková polévka většinou kombinuje se slaninou nebo klobáskou, Řekové dávají přednost ryze zeleninové variantě, proto je náš řecký recept vhodný i pro vegetariány. Řekové jsou milovníci čočkové polévky, většinou ji podávají jako hlavní chod s chlébem a řeckým salátem.

Řekové také rádi přidávají do „fakés“ řecký sýr feta. Existuje několik variant, jak připravit tuto tradiční řeckou polévku, suroviny se však většinou opakují, něčeho se ubere, něco se může i přidat.  Jak jistě ví každá zkušená kuchařka, vaření není vždy o přesné dávce jednotlivých surovin. Nejdůležitější je vařit s láskou a podle intiuce! Jedině tak může vzniknout to nejlepší jídlo, které kdy Vaše rodina ochutnala.

fakés

Seznam ingrediencí

  • 400 g hnědé čočky
  • 1dcl extra panenského olivového oleje
  • 2 velké mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 1 rajče
  • 250 ml rajčatového protlaku
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček celého koření
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 lžíce vinného octa (na dochucení)

Předpříprava čočky

  1. Nejdříve čočku řádně přebereme, občas se může stát, že tam bude zatoulaný malý kamínek
  2. Existuje několik možností, jak si předpřipravit čočku. Buď ji minimálně na hodinu necháme namočenou ve vodě (vodu poté vylijeme), nebo ji krátce povaříme – asi 5 minut (přivedeme k varu a necháme několikrát probublat). Vodu posléze vylijeme.

Postup

  1. Na trošce olivového oleje si orestujeme do sklovata nasekanou cibuli a česnek
  2. Přidáme čočku, na hrubo nastrouhanou mrkev a nasekané rajče
  3. Dolijeme vodou tak, aby voda sahala asi 2 cm nad čočku
  4. Přidáme bobkový list, celé koření a oregano
  5. Přidáme rajčatový protlak a lžíci hnědého cukru
  6. Vaříme na mírném ohni do měkka asi 40 minut
  7. Dochutíme bílým vinným octem

Čočková polévka

  • je velmi výživné jídlo a je obrovským zdrojem vlákniny, železa a draslíku,  navíc obsahuje také velmi důležitou kyselinu listovou
  • už Hippokrates předepisoval čočku pacientům s jaterními neduhy
  • antičtí Řekové i dnešní moderní Řekové jsou milovníci čočkové polévky
  • o čočkové polévce je také zmínka v Bibli: Genesis 25:30-34 – Ezau byl připravený se vzdát svého prvorozenství za hrnec čočkové polévky, kterou uvařil jeho bratr Jákob

Přejeme Vám dobrou chuť! řecký med